ЕНДОКРИНОЛОГИЯ

Какво представляват жлезите с вътрешна секреция, кои са те и какви са функциите им в тялото? Тук ще намерите всичко за ендокринните жлези и за ендокринологията. Нека започнем...

Думата ендокринология е с гръцки произход и буквално означава "наука за вътрешната секреция". Ендокринологията изследва действието на органите в тялото, които функционират, като жлези с вътрешна секреция и хормоните, които секретират. Тя се занимава с тяхната роля в организма и лечението на заболяванията, които се развиват вследствие на нарушената им дейност.
Какво всъщност са хормоните? Те са сигнални молекули (химични вещества), произведени от специализирани клетки. Това обикновено се случва в рамките на ендокринната жлеза. След като попаднат в кръвта, хормоните могат да достигнат до прицелните им органи. После се свързват със специфичен за тях рецептор и така започва промяната в клетките. Те влияят на клетъчната функция и реакция на различни стимули. Хормоните имат разнообразни химични структури. Най-общо са три класа: стероидни, пептидни и ейкозаноиди. Хормоните служат за комуникация между органите и тъканите, регулацията на физиологичните процеси и поведенческите реакции. Те участват в храносмилането, метаболизма, дишането , сензорните възприятия, съня, лактацията, стреса, растежа и развитието, физическата активност, пубертета възпроизводството и регулацията на настроението. Сложната взаимовръзка между жлезите, хормоните и други целеви органи се обозначава като ендокринната система.
Тя се състои от:

Хипоталамус

- намира се в основата на мозъка, близо мястото, където зрителните нерви на всяко око се кръстосват и се срещат. Хипоталамусът секретира хормони, които стимулират или потискат отделянето на хормони от хипофизата, в допълнение към контрола на водния баланс, съня, температурата, апетита и кръвното налягане.

още

Епифиза

- нарича се още пинеална жлеза и част от епиталамуса, разположен в междинния мозък. Тя произвежда хормона мелатонин, който помага на тялото да разбере кога е време за сън или бодърстване, Произвежда и хормона серотонин. Дълго време епифизата е била загадка и е наричана „третото око“, заради разположението й в мозъка. Освен за циркадния ритъм на сън-бодърстване, има значение и за репродуктивната функция. Последните научни открития добавиха още нови роли на мелатонина.

още

Хипофиза

- разположена е под мозъка върху специална костна подложка, т. нар. sella turcica (турско седло). Обикновено е не по-голяма от грахче, но е изключително важна. Тя е жлезата контролира много функции на другите ендокринни жлези.

още

Щитовидна и паращитовидна жлеза

- разположени са пред шията, под ларинкса. Отпред се намира щитовидната жлеза, която има форма на пеперуда, за на гърба ú са „залепени“ паращитовидните жлези, като техният брои значително варира и е индивидуален за всеки човек. Най-често са 4 на брой. Щитовидната жлеза играе важна роля за метаболизма. Паращитовидните жлези регулират калциево-фосфорната обмяна в организма.

още

Панкреас

- разположен е в коремната кухина зад стомаха, от където идва и името му – задстомашна жлеза. Панкреасът играе роля в храносмилането, както и за производството на хормони. Хормоните, произвеждани от панкреаса включват инсулин и глюкагон, които регулират нивата на кръвната захар.

още

Надбъбречните жлези

- разположени са отгоре над всеки бъбрек. Подобно на много жлези и надбъбречните работят ръка за ръка с хипоталамуса и хипофизата. Надбъбречните жлези се състоят от кора и медула, които произвеждат и секретират различни хормони. Те участват в регулацията на кръвното налягане и метаболизма.

още

Яйчници

- яйчниците на жената са разположени от двете страни на матката под отвора на фалопиевите тръби (това са тръбни структури, по които яйцеклетката се придвижва от яйчниците към матката). Освен, че съдържат яйцеклетки, необходими за възпроизводството, яйчниците произвеждат и полови хормони – естроген и прогестерон.

още

Тестиси

- тестисите на мъжа са разположени в торбичка (скротум), която се намира в основата на пениса. Участват в репродуктивната функция, като произвеждат сперма и отделят хормони, особено тестостерон.

още


Някои автори причисляват и тимуса към ендокринната система.
Освен жлезите с вътрешна секреция, има и други тъкани и органи в тялото с ендокринна функция. Такива са например мастната тъкан, ендотелът на съдовата стена, костите, бъбреците, сърцето, черният дроб, гастро-интестиналния тракт, мускулите, кожата и плацентата.
Открити са над 50 хормона, чрез които ендокринната система е в тясна връзка с всички останали системи в човешкото тяло. Поради честите автоимунни заболявания и нарушения, в чиято основа е възпалителният процес, не може да не се спомене и връзката ú с имунната система.

Източници: bgjourney , John Hopkins , BC Open Textbooks , NCBI

Можем да решим проблема заедно….